PRODUKTET MË TË MIRA PËR NJOLLAT DHE HIPERPIGMENTIMET E SHKAKTUARA NGA DIELLI

Hiperpigmentimet formohen si rezultat i përqëndrimit më të lartë të melaninës në zona të caktuara të lëkurës. Këto njolla mund shfaqen në zonat më të ekspozuara nga dielli si:

  • Fytyra
  • Shpatulla dhe dekolte
  • Duar

Këto njolla shfaqen si rezultat i reagimit të lëkurës ndaj rrezatimit diellor, nëpërmjet rritjes së prodhimit të melaninës në mënyrë jo uniforme.

Cilat janë shkaqet e formimit të njollave nga dielli

Nuk është një fenomen i lidhur me gjininë e individit. Kjo problematikë shfaqet në mënyrë të njëjtë si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt. Incidenca është më e lartë tek personat mbi 60 vjeç por nuk perjashtohen dhe personat me moshë më të re se 40 vjeç.

Shkaku kryesor është ekspozimi në diell:

  • Për orë të gjata
  • Në orare jo të përshtatshme

Hiperpigmentimet formohen si rezultat i përqëndrimit më të lartë të melaninës në zona të caktuara të lëkurës. Këto njolla mund shfaqen në zonat më të ekspozuara nga dielli si:
• Fytyra
• Shpatulla dhe dekolte
• Duar
Këto njolla shfaqen si rezultat i reagimit të lëkurës ndaj rrezatimit diellor, nëpërmjet rritjes së prodhimit të melaninës në mënyrë jo uniforme.

Cilat janë shkaqet e formimit të njollave nga dielli

Nuk është një fenomen i lidhur me gjininë e individit. Kjo problematikë shfaqet në mënyrë të njëjtë si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt. Incidenca është më e lartë tek personat mbi 60 vjeç por nuk perjashtohen dhe personat me moshë më të re se 40 vjeç.
Shkaku kryesor është ekspozimi në diell:
• Për orë të gjata
• Në orare jo të përshtatshme
Rrezet e diellit ndërhyjnë në melanogjenezë (procesi i formimit të melaninës). Melanina nis të pordhohet në nivele më të larta duke shkaktuar shfaqjen e njollave.
Ekzistojnë një shumëllojshmëri produktesh që trajtojnë hiperpigmentimet e lëkurës në varësi te shkakut të formimit.
Gjithsesi pavarësisht shkakut të formimit, gjitmonë sugjerojmë konsultimin paraprak me dermatologun.

Njolla të bardha ose të zeza: cili është ndryshimi?

Pavarësisht se njollat mund të kenë një variacion ngjyrash, dallohen njollat e bardha dhe ato të errëta.
1. Njollat e bardha shfaqen si rezultat i hipopigmentimit (prodhim i ulët i melaninës) dhe mund të shkaktohen nga:
  • Infkeksionet mykotike: që vendosen si rezultat i djerësitjes dhe lagështisë së shtuar në lëkurë gjatë stinës së verës.
  • Hipomelanoza: si rezultat i pakësimit të prodhimit të melaninës në lëkurë.
2. Njollat e errëta shfaqen si rezultat i hiperpigmentimit (prodhim i lartë i melaninës) dhe mund të shkaktohen nga:
  • Përdorimi i integratorëve ose medikamenteve foto-sensibilizuese.
  • Ekspozimi në diell në rastet kur lëkura mund të jetë e inflamuar (pas procedurave depiluese).
  • Ndryshime hormonale: psh gjatë shtatzanisë, menopauzës ose nëse përdoren kontraceptivë oralë.

Si mund të trajtohen?

Natyrisht nuk ekziston vetëm një trajtim unik.
Sigurisht mund të ndihmojë limitimi I ekspozimit në diell dhe përdorimi I kremrave me faktor mbrojtës të lartë. Në rastet e njollave të shkaktuara nga infeksione mykotike mund të përdoret një medikament antimykotik i përshkruar nga mjeku dermatolog.

Metodat kryesore të trajtimit janë si më poshtë:
1. LASERTERAPI – ku nëpërmjet llojeve të ndryshme të lazerave veprohet direct në njollë.
2. KRIOTERAPIA –azoti i lëngshëm, në kontakt me lëkurën eliminon njollat nëpërmjet djegies në të ftohtë.
3. Kremrat për trajtimin e njollave që gjenden kryesisht në farmaci dhe shfaqin rezultate shumë pozitive.
4. MIKRODERMOABRAZION – bën largim mekanik të shtresave sipërfaqësore të lëkurës.
5. PEELING – trajtim dermokozmetik ku aplikohen agjentë kimikë me qëllim largimin e shtresave sipërfaqësore të lëkurës.

Metodat natyrale

Parandalimi është forma më e mirë e trajtimit dhe e përkujdesjes për lëkurën. Nuk duhet të mungojë asnjë ditë aplikimi i kremit me filtër mbrojtës. Në stinën e verës patjetër duhet aplikuar mbrojtje me SPF50, ndërsa gjatë periudhës tjetër të vitit mund të aplikohet mbrojtja SPF30.

Duhet të mbajmë parasysh dhe këshillat e mëposhtme për parandalimin e formimit:

  • Duhet të konsumohet shumë ujë për të mbajtur lëkurën e hidratuar si dhe të konsumohen fruta dhe perime të pasura me antioksidantë.
  • Duhet të evitohet ekspozimi në orët më të nxehta ose pa vendosur kremin mbrojtës.
  • Nuk duhet të aplikojmë parfumë në lëkurë para ekspozimit në diell sepse disa përbërës të tyre mund të rrisin ndjeshmërinë e lëkurës ndaj rrezatimeve UV.

Nëse njollat janë formuar, duhet të shmangen trajtimet e bëra në shtëpi pa konsultë mjekësore.

Kremrat për njollat: çfarë duhet të përmbajë?

Nëse njollat në fytyrë janë formuar, përveç trajtimeve dermatologjike të përmendura më lartë mund të përdoren:
• Integratorë me veprim fotoprotektiv të cilët mbrojnë lëkurën nga dëmtimet e shkaktuara nga rrezet e diellit dhe shfaqin një efekt antioksidant në organizëm
• Kremrat me veprim depigmentues të cilat mbrojnë lëkurën dhe zbardhin njollat duke penguar dhe riformimin e tyre.
Nëse duam thjeshtë parandalimin e formimit të njollave duhet të kemi parasysh këta faktorë në zgjedhjen e kremit të diellit me faktor mbrojtës:
• Faktor i lartë mbrojtes: për fytyrën gjithmonë këshillohet SPF 50+
• Hidratim
• Depigmentim
• Pa parabene dhe parfum
• Teksturë e lehtë

Më poshtë ju sugjerojmë disa nga produktet që mund të gjeni në www.farmatech.al

Produktet e rekomanduara ne kete artikull

-20%
Original price was: 6,590.00 L.Current price is: 5,272.00 L.
-20%
Original price was: 3,900.00 L.Current price is: 3,120.00 L.
-25%
Original price was: 3,770.00 L.Current price is: 2,827.50 L.
-25%
Original price was: 2,070.00 L.Current price is: 1,552.50 L.
-17%
KY PRODUKT NUK ESHTE ME NE GJENDJE
Original price was: 2,590.00 L.Current price is: 2,149.70 L.
-10%
Original price was: 5,320.00 L.Current price is: 4,788.00 L.
-10%
Original price was: 6,520.00 L.Current price is: 5,868.00 L.